Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti Domovima osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti.

Održavanje zabava, proslava i sl. u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nisu za sada dozvoljene, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju.

 

Održavanje socijalne distance (fizičke udaljenosti):

Potrebno je održavati međusobni razmak od 1,5 metra a po mogućnosti 2 metra kada god je moguće.

 

Praćenje zdravstvenog stanja korisnika i djelatnika.

U Dom je zabranjeno ulaziti ako imate:

  • simptome koji mogu upućivati na COVID-19 (povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome (kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja) te poremećaj osjeta njuha i okusa, povraćanje, proljev
  • ako vam je izrečena mjera samoizolacija
  • ako vam je potvrđena zaraza s COVID-19.

Do dolaska roditelja/druge punoljetne osobe iz istog kućanstva, studenti s navedenim znakovima bolesti ili izrečenom mjerom samoizolacije smještaju se u prostoriju za izolaciju u kojoj mogu biti najduže 48 sati.

 

Praćenje tjelesna temperature:

Studenti svako jutro i večer mjere tjelesnu temperaturu pri čemu svaki student za sebe vodi pisanu evidenciju koju će na traženje dati na uvid nadležnima.

 

Maske.

U zajedničkim prostorijama studenti i zaposlenici obavezno nose masku.

Studenti ne nose maske u svojoj sobi. Maske se ne nose u sanitarnom čvoru kod pranja zuba, umivanja i tuširanja te u blagovaonici za vrijeme jela. U učionici studenti mogu biti izuzeti od obaveze nošenja maske ako je osiguran potreban razmak između studenata grupiranih po sobama te se studenti potiču da ne govore (ne uče na glas) već rade u tišini.

 

Pojačana osobna higijena korisnika i djelatnika:

  • izbjegavati dodirivanje rukama usta, nosa, očiju i lica,
  • redovito i pravilno (najmanje 20 sekundi) prati ruke tekućom vodom i sapunom ili dezinficirati (prednost se daje pranju ruku vodom i sapunom) prije ulaska u Dom i svoju sobu, prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti tekuću vodu i sapun.
  • kod pranja ruku pridržavajte se uputa za pravilno pranje ruku (ove upute je potrebno izvjesiti na vidljivo mjesto u svakom sanitarnom čvoru): https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Pranje_ruku.pdf
  • nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku neophodno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu koje nakon korištenja treba baciti u koš za otpad s poklopcem,
  • kod kašljanja i kihanja prekrivaju se usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke,
  • pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba,
  • izbjegavati dijeljenje obroka, čaša, šalica, posuđa, pribora za jelo, higijenskih potrepština i školskog pribora s drugim osobama.