Poštovani studenti i poslodavci,
tijekom jučerašnjeg dana doneseno je nekoliko važnih odluka koje se tiču i studentskih centara.

Vezano uz Odluku Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske važno je napomenuti sljedeće:

Pitanje studentske prehrane – u skladu s Odlukom, studentska kuhinja izuzeta je iz obustave rada uslužnih djelatnosti. Ipak, iste bi trebale raditi u smanjenom kapacitetu, vodeći računa o svim higijenskim i sigurnosnim mjerama zaštite od virusa (poštujući dovoljan razmak, zabranu okupljanja i zadržavanja, te strogo pridržavanje higijenskih uvjeta). Studentski centri trebaju prilagoditi svoje kapacitete trenutačnim potrebama te organizirati samo nužno poslovanje. U slučajevima gdje nema studenata nije potreban rad kuhinje, već je te kapacitete potrebno prerasporediti. Studentska kuhinja u studentskim domovima trebala bi biti na raspolaganju studentima koji se i dalje nalaze u studentskom domu.

Smještaj studenata – s obzirom na to da se u studentskim domovima i dalje nalazi određen broj studenata, studentski centri dužni su u tom segmentu strogo poštivati upute i odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Donijeti vlastite upute vezane uz pravila ponašanja u studentskim domovima i mjere zaštite studenata. Iako bi u ovom trenutku trebalo izbjegavati povratak studenata u studentske domove, ako se isto dozvoli, važno je strogo se pridržavati uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To je osobito važno ako se radi o studentima koji ne dolaze iz Republike Hrvatske. Samoizolacija ni karantena za studente koji dolaze izvan Republike Hrvatske nisu dozvoljene u studentskom domu.

Studentski servis – budući da se ugovor o obavljanju studenskih poslova može preuzeti online, ne postoji potreba za osobnim dolaskom studenata u Student servis. Potpisani original Ugovora o obavljanju studentskih poslova studenti mogu vratiti poštom ili drugom dostavom. Osim u slučaju da postoji elektronički potpis. Naime, u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova, elektronički ugovor je onaj ugovor koji je elektronički potpisan od sve tri strane: posrednika, naručitelja i izvoditelja. U ovoj izvanrednoj situaciji moguće je, u skladu s člankom 11. Zakona o obavljanju studentskih poslova, ugovor zaključiti i za razdoblje dulje od mjesec dana odnosno do 45 dana.